BOHM

Het Archief, café, wijnbar, opslagplaats van het goede leven

BOHM herrijst als wijnbar én -winkel op Conscienceplein

Na een sluiting van zeven maanden kan je aan het Conscienceplein weer een glas drinken in de bekende horecazaak BOHM. In 2019 opende Ernst Aben met Bohm & Berkel een zaak die uitgroeide tot een Franse bistro, maar nu worden er in de wijnbar geen warme gerechten meer geserveerd.

 

Ilse Dewever GVA
14/06/2024

Toen aan het Conscienceplein vijf jaar geleden Bohm & Berkel het licht zag, was het net of deze horecazaak er altijd al was geweest. Een Franse bistro met patina op een plein met Italiaanse charme, het plaatje leek perfect. Dat was het ook, een groot publiek strekte de benen op het terras voor de Sint-Carolus Borromeuskerk, tot uitbater Ernst Aben (62) begin 2022 ziek werd. “Eerst de vaststelling van kanker en daarna een essentiële hartoperatie maakten het niet meer mogelijk om de zaak zelf te runnen.” Samen met zijn vrouw, de schrijfster Margot Vanderstraeten, zocht Ernst overnemers die de zaak in dezelfde geest zouden kunnen uitbaten, maar die gooiden eind vorig jaar de handdoek in de ring.

De uitbaters op het stemmige terras van BOHM. — © Jan Van der Perre

 

Inmiddels had Ernst begin 2023 in de Geefstraat met zakenpartner Caroline Van Dooren ook Het Archief geopend. Het gebouw waarin jarenlang boeken en archiefmateriaal van de Provincie Antwerpen werden bewaard vormt een hoogst origineel decor voor een wijnbar. “Toen ik voor Bohm & Berkel een nieuwe overnemer zocht, diende de geschikte kandidaat zich maar niet aan. Een Indisch restaurant, een afhaalzaak? Die ademen de Parijse sfeer niet, en vielen dus af. Zo besloot ik de zaak na een sluiting van zeven maanden maar weer zelf uit te baten, samen met mijn zakenpartner van Het Archief.”

Na je bezoek aan wijnbar BOHM neem je vanuit de winkel gewoon een flesje mee naar huis. — © Jan Van der Perre

 

En dus gaat Bohm & Berkel voortaan door het leven als louter BOHM, de wijnbar. “We houden de drankenkaart aan van in Het Archief. Net als daar kan je in BOHM ook wijn kopen en daarnaast wordt de ruimte verhuurd als eventlocatie.” Of er dan veel veranderd is aan die stemmige horecazaak op het Conscienceplein? “Nee, hoor, door de heraanleg van het plein is het terras groter geworden. En, hoewel we geen chef meer in huis hebben, kan je hier nog steeds een hapje eten. De authentieke Berkel-snijmachine staat er nog. Een bordje charcuterie, kaas, of een portie gemengd… Zo ben ik vijf jaar geleden begonnen, en zo doen we nu verder.”

BOHM, Hendrik Conscienceplein 3, Antwerpen.

Open vr-zo 15-22 uur.

0468221251

BOHM café, wijnbar, opslagplaats van het goede leven

Bohm, café, wijnbar, opslagplaats van het goede leven

BOHM, café, wijnbar, opslagplaats van het goede leven

BOHM, café, wijnbar, opslagplaats van het goede leven

Het Archief, café, wijnbar, opslagplaats van het goede leven